03 tammikuuta 2015

Mehevät mokkakuutiot



Nämä ovat oikeastaan mokkapaloja mutta koska resepti on hieman perinteisestä poikkeava, halusin otsakkeessa kutsua näitä mokkakuutioiksi :) Olen tässä pähkäillyt mitä kaikkea kivaa tänä vuonna voisi blogiin keksiä. Paljastan nyt ensimmäisen suunnitelman; Tein uuden kategorian tunnisteisiin nimeltään klassikot vol 2.. Monesti perinteiset ja tutut reseptit/ leivonnaiset jää unholaan, koska aina pyrkii keksimään jotain ihan uutta. Päätinkin ottaa tänä vuonna klassikkoleivonnaiset käsittelyyn; lisäten ja kehitellen niihin aina jotain pientä twistiä. Esimerkiksi koko suomi leipoo ohjelmassa ollut tehtävä: uudistunut mustikkapiirakka oli yksi suosikkitehtävistäni, koska siinä sai laittaa luovuuden peliin ja tehdä "vanhasta uutta". Samankaltaisia oli ohjelmassa myös mm.prinsessakakkutehtävä ja tuulihattukakku. On totta että monet reseptit on nykyään aina jostain klassisesta leivonnaisesta muokattu, ja netistäkin löytyy paljon tuunattuja klassikkoja. Mutta ajatuksenani onkin nyt tuoda esiin omia ehdotuksia, alkuperää kuitenkin kunnioittaen. Joskus suurilla muutoksilla, ja joskus pienillä muutoksilla tehtynä.

Noniin itse ohjeeseen..Jokaisella on varmasti oma käsitys mikä on klassikko.. Mun ensimmäinen klassikko tälle vuodelle on mokkapalat. Nämä olivat ala-aste iässä niin iso hitti, että näitä tuli leivottua todella paljon!!! Täytyy tunnustaa että siitä saattaa olla reilusti yli 6 vuotta kun näitä edellisen kerran tein jopa enemmänkin..Liekö syynä juuri se, että niitä on aikoinaan syönyt ja tehnyt kyllästymiseen asti, vaiko vaan se että uudet leivonnaiset aina jyräävät vanhemmat reseptit yhä syvemmälle muistin syövereihin, who knows..Tässä niihin nyt kuitenkin resepsuunia hieman perinteisestä ohjeesta poiketen:


Taikina
1 dl vettä
1 dl fazer kaakaojauhetta
2 tl pikakahvia
ripaus suolaa
150 g voita
1 dl maitoa

3 munaa
1,5 dl muscovadosokeria
1,5 dl hienoa sokeria

5 dl jauhoja
1 tl vanilja-aromia
1,5 tl soodaa

Kuorrutus
65 g voita
1 dl vahvaa kahvia
4 dl tomusokeria
3/4 dl kaakaojauhetta

Laita vesi, voi, kaakaojauhe, pikakahvijauhe ja suola kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes voi sulaa. Ota pois levyltä ja lisää maito. Vaahdota munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon yhteen sekoitettuja kuivia aineita ja kaakaolientä vuoron perään kevyesti lastalla nostellen. Kaada uunipellille, uuni- tai kakkuvuokaan (riippuen kuinka paksuja paloja haluat) ja paista 175 asteessa 20-35 min. Tarkkaile kypsyyttä tikulla testaten. Sulata voi kattilassa ja lisää kahvi ja kaakao. Lisää tomusokeria erissä, sekoita sileäksi ja kiiltäväksi. Kun pohja on vielä hieman lämmin, levitä ohuelti kerros kuorrutetta.(Tarkoitus on että kuorrute kostuttaa pohjan eli imeytyy) Anna sitten jäähtyä ja levitä jähmettymään alkanut kuorrute pinnalle. Ripottele pinnalle nompparelleja, suklaarouhetta, kookoshiutaleita tms. Leikkaa paloiksi kun kuorrute on jähmettynyt.


 Ensiviikolla seuraava suunnitelmapaljastus blogin varalle! :)

4 kommenttia:

  1. Hyvä ohje, mutta eikö kuorrutteeseen tule lainkaan kaakao-jauhetta? Ainakin itse laitoin, koska muuten kuorrute olisi ollut vaalea ja mauton.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi herttinen; kiitos että huomasit ja ohje korjattu!! Ehdottomasti tulee kaakaoo ja aina olen sitä laittanu!! Sitä on näköjään silmät ristissä tullu tuo ohje kirjoitettua.. Voi apua, toivottavasti monella ei oo menny mokkikset pilalle jos on tuolla ohjeella tehny, suuret pahoittelut jos niin on käynyt :D

      Poista