30 huhtikuuta 2016

Rekorderlig metsämarjatartaletit




Toukokuu se jo kolkuttelee ovella ja kovaa vauhtia ollaan jo kesää kohti menossa. Minulle tarjoutui hauska tilaisuus keksiä ja kokeilla vähän jotain uutta ja erilaista kun otin haasteen vastaan , jossa piti kehitellä Rekorderlig metsämarja siideriä sisältävä leivonnainen. Tämä ihanan raikas ja marjaisa siideri uutuus oli todellakin positiivinen yllätys, sillä se ei ollut liian makea eikä maistunut ollenkaan keinotekoiselle; mikä joskus valitettavasti maustetuissa siidereissä saattaa olla ongelmana. Kesän makuinen siideri toi heti mieleeni ajatuksen tartalettileivonnaisesta, joka olisi yhtä aikaa raikas, marjaisan makeahko ja kokonaisuutena kevyt..Sellainen hellepäiviin sopiva herkku! Tässä leivonnaisessa siideri keitetään ensin siirapiksi, jolla maustetaan täytteeksi tuleva mascarponemousse. Lopuksi marjoilla koristeltuun pintaan valutetaan vielä siiderikiille ja viimeistellään marengilla...Ja nautitaan tietenkin hyvässä seurassa, kylmän metsämarjasiiderin ja loistavan seuran kera! :)

Murotaikina (n.10 tartalettia)
125 g voita
3,5 dl jauhoja
1 dl tomusokeria
1/2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1 keltuaista
1 rkl maitoa

Siiderisiirappi
2 dl REKORDERLIG metsämarjasiideriä
1 tl maissitärkkelystä
1/4 dl sokeria
1 tl aitoa vaniljasokeria

 Siiderimousse
1 dl siiderisiirappia
2 liivatetta
125 g mascarponea
2 dl vispikermaa

1 dl REKORDERLIG metsämarjasiideriä
2 liivatetta

mustikoita
mansikoita

Marenki
2 valkuaista
reilu 1 dl sokeria



Sekoita murotaikinan kuivat aineet keskenään. Siivilöi pehmenneen voin joukkoon ja nypi taikinaksi, lisäten lopuksi keltuainen ja maito. Vaivaa nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kauli jauhoitetulla alustalla n.3 mm paksuiseksi levyksi, ota pyöreällä muotilla kiekkoja ja painele tartaletti/piirasvuokiin. Nosta jääkaappiin asettumaan. Pistele pohjia haarukalla, peitä leivinpaperilla ja aseta esimerkiksi kuivia herneitä painoksi. Paista 175 asteessa n.12 min; jonka jälkeen poista painot ja leivinpaperit ja paista vielä muutama minuutti. Huom! Piirastaikinan on hyvä antaa kovettua/kylmettyä kunnolla ennen paistoa! Pohjat voit tehdä ja paistaa myös hyvissä ajoin etukäteen, sillä ne säilyvät hyvin tiiviiseen rasiaan pakattuina tai pakastettuina.

Laita siiderisiirapin kaikki ainekset kattilaan, kuumenna hämmennellen kiehuvaksi ja jätä miedolle lämmölle porisemaan kunnes seos paksunee, tiivistyy ja muuttuu siirappiseksi. (n.15 min) Anna jäähtyä.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikerma. Notkista mascarpone ja sekoita joukkoon siiderisiirappi. Kuumenna pieni tilkka vettä ja liota pehmenneet liivatteet siihen. Kaada liivateseos mascarponemassan sekaan hyvin sekoittaen. Kääntele lopuksi kermavaahto joukkoon.

Levitä ensin piirakkapohjille n.1-2 tl metsämarjahilloa. Pursota tai lusikoi päälle siideri-mascarponetäyte ja nosta tartaletit kylmään.

Liota kiillettä varten liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna 1 rkl siideriä ja liota liivatteet siihen. Kaada kevyesti sekoittaen lopun siiderin joukkoon. Odota kunnes seos alkaa hieman jähmettyyn, asettele sitten tartalettien pinnalle mustikoita/mansikoita ja sivele siiderikiilteellä koko pinta. Nosta takaisin jääkaappiin ja valmista marenki.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon vesihaudekattilan päälle. Kuumenna koko ajan käsivispilällä sekoittaen kunnes seos nipistää kokeiltaessa sormenpäätä. Ota kulho pois vesihauteesta ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes marenki on jäähtynyt, paksua ja kiiltävää. Pursota tartalettien päälle koristeeksi ja paahda marengin pinta kevyesti tohottimella. Viimeistele pistaasipähkinärouheella.



















2 kommenttia: