20 lokakuuta 2014

Lätkäkakku

Huhhei, takana leivonta viikonloppu. Työkaverin pojan ja pomon tyttärien syntymäpäivät olivat vailla kakkuja ja siitäpä sain mukavaa tekemistä viikonlopuksi :) Toisiin juhliin tein lätkäkakun, kahvikakun sekä macaronseja. Toisiin juhliin tein moussekakun. Tässä olisi ensimmäinen resepti :

Työkaveri poika pelaa jääkiekkoa joten siitä syntyi idea lätkäkakkuun. Sain täysin vapaat kädet niin kakun aiheen kuin täytteidenkin suhteen. Täytteenä kakussa on lakritsatäyte ja vadelma-sitruunamousse, päällä kreemi, sokerimassa ja vaniljakerma. Koristeet sokerimassasta ja hopeatoffee karkeista.


JÄÄKIEKKOKAKKU

Pohja
6 munaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrakasta
1,5 tl leivinjauhetta
muutama rouhaisu vaniljamyllystä

Lakutäyte
130 g hopeatoffeeta
1 dl kuohukermaa

2 dl vispikermaa

Vadelma-sitruunatäyte
250 g pakastevattuja sulatettuna (kuumenna jos ulkomaisia)
1 prk La fermiere-sitruunajogurttia
(http://www.lafermiere.com/html/authentiques-citron.html)
1 tl sitruuna-aromia
1 tl sitruunankuorta
1/2- 1 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa

2 rkl sitruunamehua
3 liivatetta

3 dl vispikermaa

Kostutus ja väliin 
1,5 dl sitruunalimua
1 dl vadelmahilloa

Kreemi
150 g voita
1/2 tl sitruunankuorta
2-2,5 dl tomusokeria
1 rkl kermaa

Pursotus
1/2 dl vaniljakreemijauhetta
3/4 dl kylmää vettä
3 dl vispikermaa

Lisäksi
valkoista ja keltaista sokerimassaa
vihreää ja keltaista elintarvikeväriä
musta elintarviketussi
vaaleansinistä metallihohtoväriä
valkoista hohtotomua

Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi erissä muna-sokerivaahtoon varovasti lastalla sekoittaen. Kaada leivinpapeilla vuorattuun vuokaan ja paista 175 asteessa n.35 min, tarkista kypsyys cocktailtikulla. Jäähdytä ja leikkaa kolmeen osaan.

Kuumenna kuohukermaa kattilassa, lisää hopeatoffeet ja anna liueta . Jäähdytä kylmäksi!! Voit tehdä tämän jo kakun täyttämistä edeltävänä iltana. Vatkaa kylmää seosta hetki ja kääntele vaahdotettu vispikerma joukkoon.

Soseuta vadelmat ja paseeraa ne. Lisää vadelmapyreeseen tomusokeri,sitruunankuori ja aromi. Notkista tuorejuusto, lisää siihen jukurtti ja vadelmaseos. Vaahdota vispikerma ja lisää joukkoon. Maista tässä vaiheessa sokerin määrä ja lisää halutessasi (reseptissä määrä on ehdotus; suosin itse kirpeähköä ja laitan muutenkin sokerit täytteisiin yleensä maistelun avulla) Liota liivatteita kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunamehu ja liuota liivatteet. Kaada täytteeseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kokoa kakku. Kostuta limulla ja levitä ohut kerros hilloa. Levitä puolet lakutäyttestä ja sitten puolet vadelmatäytteestä. Nosta toinen kerros ja toista. Nosta viimeinen kerros ja kostuta myös hieman. Tee kreemi vaahdottamalla pehmeä voi, lisää tomusokeria erissä kunnes vaahto on kuohkeaa ja vaaleaa. Notkista kermalla. Levitä kreemiä kakun pinnalle ohuesti ja sivuille enemmän jotta kakun pinta peittyy. Kauli sokerimassa ohueksi, leikkaa siitä pinnan kokoinen ympyrä ja nosta kakun päälle. Sekoita kreemijauhe veteen, anna turvota hetki ja sekoita vaahdoteun vispikerman joukkoon. Pursota kakun ylä- ja alareunat.

Koristeet
Numerot on tehty keltaisesta ja valkoisesta sokerimassasta. Numeron tausta on myös keltaista sokerimassaa ja lisäksi siinä on hopeatoffeesta muotoiltu lätkä. Pelaaja on valkoista sokerimassaa. Kuivuneen koristeen pinta on piirretty/maalattu elintarvikeväreillä. Kiekko on hopeatoffeesta muotoiltu. "Jääkenttä" eli kakun pinta on tehty valkoisesta, ja kahdesta eri sinisensävyiseksi värjätyistä sokerimassa paloista. Muotoile massat pitkuloiksi ja kierrä yhteen jotta värit sekoittuvat toisiinsa marmorimaisesti. Pintaan on tehty veitsellä pieniä "luistimenviiltoja", ja elävöitetty metallihohtovärillä ja valkoisella hohtotomulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti