20 marraskuuta 2015

Joulureseptien sarja alkaa; avausreseptinä Suklaa-lakkakakku



Nyt on aika aloittaa jouluisten reseptien sarja!! Joulun ja sen alusajan leivonnaisiin kuuluu olennaisesti suklaa, pähkinät, mausteet. Alkoholilla (viski, rommi, kermalikööri, minttu)  maustetut leivonnaiset..oi nam.. "Talviset" marjat (henk.koht. itse luen tähän kategoriaan puolukan, karpalon, lakan ja mustaherukan), kinuski, appelsiini, luumu, omena ja päärynä.. Nämä ovat minulle sellaisia joulun leivonnaisiin kuuluvia makuja.. Suolaisiin mitä tulee; niin erilaisten (kuivattujen) hedelmien/hillojen ja juustojen liitto toimii leivonnaisissa aivan loistavasti! Siihen kylkeen vielä jotain savuista lihaa; kalkkunaa, kinkkua, poroa, lohta.. Vaikka ja mitä ihania herkkuja saa taas kyhäillä jouluun asti!! Nyt aloitetaan tämä jouluherkkujen sarja tällä suussasulavalla suklaakakulla, jossa lakkahillo ja valkosuklaatryffeli kätkeytyy suklaisen kuorrutteen alle...nnnaaaaaaammmm...Kakku on melko tuhti sillä se sisältää paljon paljon voita ja suklaata. Tämä kakku kuuluukin sellaiseen "jotain pientä makeaa"-kategoriaan, eli "ohut" pieni pala kahvin kaverina on ihana lopetus aterialle tai hemmotteluhetkiin.. Se jätettäköön kertomatta, kuinka monta "ohutta" palaa tuli itse tunnin aikana syötyä periaatteella ; no jos vähän vielä :D

Suklaapohja

135 g voita
2 dl muscovadosokeria
0,5 dl siirappia
3 keltuaista

3 valkuaista

3 1/3 dl jauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 dl maitoa
135 g tummaa suklaata 

Väliin

Lakkahilloa

Valkosuklaatryffeli:
100 g valkosuklaata
150 g ranskankermaa

Kostutus:
1/3 dl Modo irish cream siirappia+1 dl vettä (vaihtoehtoisesti 1 dl maitoa+1 tl vaniljasokeria)

Kuorrute
200 g huoneenlämpöistä voita
3/4 dl vettä
3/4 dl sokeria
100 g tummaa suklaata


Sulata suklaa ja jätä sivuun odottamaan. Vaahdota voi, sokeri ja siirappi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen kevyesti vispauttaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää massan joukkoon vuoron perään maidon kanssa. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, ja kääntele lopuksi suklaasula sekä valkuaisvaahto hyvin kevyesti nostellen joukkoon. Kaada voideltuun irtopohja vuokaan, paista 175 asteessa 30-40 min. Peitä pinta tarvittaessa leivinpaperilla. Testaa kypsyys kakkutikulla (mutta älä ylipaista, kakku saa jäädä keskeltä meheväksi). Anna jäähtyä ja leikkaa kolmeen osaan.

Laita vesi ja irish cream-siirappi kattilaan; keitä muutama minuutti ja jäähdytä. Ota ranskankerma huoneenlämpöön hetkeksi ennen tryffelin valmistusta. Sulata valkosuklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä. Sekoita suklaasula fraichen joukkoon tasaisesti. Nosta hetkeksi kylmään.

Kostuta pohjat kevyesti. Levitä kakkupohjalle lakkahilloa ja sitten valkosuklaatryffeliä. Toista samoin kakun toisessa kerroksessa. Aseta koottu kakku kylmään kuorrutteen teon ajaksi.

Kiehauta kattilassa vesi ja sokeri, anna jäähtyä. Sulata myös suklaa vesihauteessa ja aseta sivuun odottamaan. Vaahdota pehmeä voi vaahdoksi, lisää sitten sokerisiirappia hiljalleen norottaen (yhteensä 3/4 dl) koko ajan vatkaten kunnes vaahto on vaaleaa ja kuohkeaa. Kääntele suklaa lopuksi joukkoon. Kuorruta kakun pinta suklaakreemillä, ja kuvioi pintaa lusikalla. Koristele suklaakoristeilla, suklaapalloilla, pähkinöillä ja tuoreilla viikunoilla.

Vinkki!!!! Kakku kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. 1/2 h ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta maut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.







 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti