29 syyskuuta 2015

Suolapähkinä-karamelli-suklaajuustokakku




Nyt on jo tovin ollut pinnalla kakkuja/torttuja, jossa jotain suolaista komponenttia on käytetty yhdessä makean kanssa. Esimerkkinä otettakoon vaikkapa erilaiset suolakinuski leivonnaiset, aurajuuston käyttö makeissa tortuissa, popcorn-leivonnaiset jne.jne..Ja kaupassakin on jo hyvä valikoima erilaisia merisuolasuklaita, kun ennenvanhaan taisi olla vain se tuttu snickers-patukka suolaisen makean herkun ystäville..Tämä kakku on hyvin makea, mutta niiiiin herkullinen! Call me cupcake-blogissa on karamellinen uunijuustokakku, jonka perään kerran kuolasin; ja jota joskus jopa maistoinkin Irman ihannekakku blogia pitävän Irman tekemänä. Tämä resepti on hiukan tuon ohjeen pohjalta kehitelty. Ostin hiljattain kondensoitua maitoa monipakkauksen(4x90 g purkkia), ja eilen niiden sekä suolapähkinöiden osuessa silmiini leivontakaappia tutkiessani; syntyi sitten tämä hävyttömän tuhti torttu.. Ehdin kakun jopa ristiä jo "ahterin levennys tortuksikin" sillä tämä on kaukana kevyistä herkuista :D Viimeistelyssä käytetty karamellikastike on hiukan aikaa vievä, mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan sillä maku on täysin erilainen kuin perinteinen fariinisokerista ja kuohusta keitetyssä kinuskissa..(Mikäli et malta, niin oikaise ja tee perinteinen tai käytä valmista kinuskia) Tein kakun halkaisijaltaan 20 cm vuokaan. Jos teet hiukan isompaan, tulee tortusta matalampi joten muista että se vaikuttaa paiston pituuteen :)



Pohja
200 g digestivekeksejä
30 g muscovadosokeria
ripaus suolaa
100 g voita

Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
60 g sokeria
1 tl Dr. Oetker aitoa vaniljasokeria
90 g kondensoitua maitoa (=1 sellainen pikkupurkki)
13 g maissitärkkelystä
1 muna
1 keltuainen

80 g tummaa suklaata

40 g suolapähkinöitä

Hienonna keksit ja sekoita sokeri ja suola joukkoon. Sulata voi ja sekoita keksimurskan sekaan. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille, esipaista 175 asteessa n. 7 min. Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Sekoita sokerit ja maissitärkkelys tuorejuuston joukkoon. Lisää muna, keltuinen ja kondensoitu maito. Sekoita tasaiseksi massaksi. Sulata suklaa. Ota 1 desi massaa toisen kulhoon ja sekoita suklaasula siihen. Levitä suklaaseos pohjan päälle ja reunoille. Rouhi suolapaöhkinöitä kevyesti ja ripottele suklaamassan päälle. Kaada sitten jäljelle jäänyt juustomassa vuokaan ja paista 150 asteessa n.1 h 15 min eli kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.

Päälle
-vispikermaa vaahdotettuna (makeutettuna tai naturel; it's up to you)
-karamellikastiketta (ohje alla)
-tummaa suklaata
-suolapähkinöitä

Karamellikastike
150 g sokeria
1 tl vettä
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Laita sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna varovasti ja anna sokerin sulaa miedohkolla lämmöllä, mutta malta sekoittelemasta liikaa! Ennemmin lusikoi kevyesti; aina reunoilta keskelle, kunnes sokeri on sulanut ja väriltään kullankeltaista/ruskeaa..huom! tämä vie tovin aikaa ja joudut vahtimaan ettei sokeri pala ja kitkeröidy, mutta se on kaiken vaivan arvoista. Kun sokeri on sulanut, kaada kuohukerma joukkoon. Seos kuohahtaa voimakkaasti mutta laantuu pian. Keitä karamellikastiketta muutamia minuutteja kokoa ajan sekoittaen ja nosta sitten jäähtymään. (Tätä tulee tällä ohjeella reilusti, mutta puolita jos et halua että kaappiisi jää pyörimään syntisen hyvää karamellikastiketta)

Koristele kakku kermalla, karamellikastikkeella, suklaarouheella ja rouhituilla suolapähkinöillä.










2 kommenttia:

  1. Hei! Tiesitkö, että englanninkielinen sanonta "up yours" jota käytit, tarkoittaa hävyttömästi "vedä tumppuun"? Jos tarkoitit "riippuu sinusta" sanonta on "it's up to you".

    Muuten herkullisennäköinen kakku, kokeiluun menee.

    VastaaPoista
  2. Moi! Kiitos ohjeesta, testattu on ja hyvää oli! Kondensoitu maito oli tosi hyvä lisä juustokakkuun!
    Nyt haluaisin soveltaa tuotakakkumassaa Jouluksi ja kysyisin mielipidettäsi?! Jos laitan massaan karamellisoituja päärynän paloja, täytyykö ohjetta muokata muuten? Esim kananmunia lisätä?
    Mikä muuten on tarkoitus tuolla, että toinen valkuainen jätetään pois?
    Kiitos jo etukäteen ja hyvää joulunodotusta!
    Tanja

    VastaaPoista