12 tammikuuta 2015

Porkkana-kauraleipä

 Ja oikein hyvää alkavaa viikkoa! Kun aamiaispöydässä on itse tehtyä leipää, ei päivä voi alkaa kuin hyvin! :) Kertauksena vielä omat sääntöni siihen kuinka saa pehmeää ja kuohkeaa leipää: Vaivaus, kohotus, maltillinen jauhojen käyttö. Olen tainnut joskus aiemminkin mainita ei ole meidän mummon leipää voittanutta, ja kun vihdoin aikoinaan häneltä kysyin salaisuutta hänen herkkuleipäänsä; oli vastaus selvä: "jos leipäsi on liian tiivis; laitat liikaa jauhoja.." Siitäpä lähtien olen aina luottanut näppituntumaan! Hyvin pehmeää "löysähköä" taikinaa on hieman ehkä työläämpää leipoa, varsinkin sämpylöiksi mutta hyvä alusta, napakat otteet ja alustan jauhotus on kaiken a ja o!

(Tämän taikinan voisi hyvin myös pyöräyttää sämpylöiksi)


5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa (n.30 g tuore)
1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl jauhoja
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta
n.9-10 dl jauhoja
1/2 dl auringonkukkaöljyä

Kuumenna vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi (jos siis käytät kuivahiivaa) Sekoita kaurahiutaleet, 1 dl jauhoja ja kuivahiiva keskenään. Lisää nesteeseen ja sekoita. Lisää hunaja, porkkanaraaste ja suola. Alusta loput jauhot taikinaan muutamissa erissä, hyvin käsin vaivaten tai yleiskoneessa. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa kunnes taikina on pehmeää ja ilmavaa. Peitä kulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi (n. 40 min). Kumoa kohonnut taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa hetkin. Muotoile taikina leiväksi ja nosta pitkulaiseen leipävuokaan (n.1,7 l) Anna jälleen kohota n.30 min ja paista sitten n.20-25 min. Vinkki! Kun leipää kopauttaa pohjasta ja kuuluu sellainen kumahtava ääni niin tietää että leipä (tai sämpylät) on kypsää.


2 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta! Minulla alkoi sämpylät onnistua, kun hankin silikonisen leivonta-alustan. Taikina irtoaa siitä helposti, joten taikinan voi jättää löysemmäksi ja jauhoja ei tarvitse leivontaankaan niin paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo silikonialusta on kyllä yksi mun lemppareista, leivontavälineistä kun puhutaan..Oikein ihmettelen miten sitä on joskus ennen pärjännyt ilman sellaista! :)

      Poista