Rakastan tuoretta leipää!! Eikä mene montaakaan vuotta kun itse tehdyt leivät ja sämpylät oli niin tiiviitä, että kuohkeuden tuomia ilmakuplia olisi saanut suurennuslasilla etsiä. Vähitellen siirryin leipomaan leipää mutu-tuntumalla. Eli toisinsanoen; taikinaa tehdessä en mittaa jauhoja vaan luotan näppituntumaan. Joo, kyllä; tiedän että leivonnassa painotetaan että onnistumisen takaa se että mittaa ainesosat huolellisesti. Totta monessa asiassa mutta olenkin enemmän sellainen freestyleleipuri! Ei kuitenkaan hätää, kaikkiin resepteihin mitä jaan, tulee ainesten määrät selkeästi ja paljon omia vinkkejä! :)
PUNAJUURISÄMPYLÄT
300 g punajuurta raastettuna
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäleseitä
n. 9 dl jauhoja (mutu-tuntumalla)
1/2-1 dl hyvää oliiviöljyä
Sekoita 1 desiin jauhoja kuivahiiva, suola ja vehnäleseet. Raasta kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi ja liuota jauho-lese-hiiva seos joukkoon. Lisää jauhoja ja öljyä vuorotellen ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Lisää lopuksi punajuuriraaste ja kohota taikina liinan alla puolisen tuntia tai kunnes taikina on vähintään kaksinkertaistunut. Vaivaa taikinaa runsaasti jauhotetulla alustalla ja muotoile sämpylöiksi. Kohota kertaalleen ja paista n.200-225 asteessa 10-15 min.
Oi, kun näytä hyvältä! Tänään minäkin taikoo näitä...
VastaaPoista