08 lokakuuta 2014

Punajuurisämpylät

Vihdoinkin on se päivä koittanut että kauan haaveissa ollut blogi on pystyssä. Olen ehdottomasti enemmän käsityöläistyyppiä (lue: minä ja tietokone emme ole ylimpiä ystäviä) joten vaikka kuinka yksinkertaista on olevinaan tämä bloggaaminen, niin veikkaanpa kyllä että tovi menee että tämä lähtee rullaamaan :) Mutta jostainhan täytyy aina aloittaa.. Ulkona on kauhea syysmyrsky ja ostoksille pitäisi lähteä. Ennen sitä on kuitenkin aikaa nauttia ihana aamiainen ja herkutella tuoreilla punajuurisämpylöillä.

Rakastan tuoretta leipää!! Eikä mene montaakaan vuotta kun itse tehdyt leivät ja sämpylät oli niin tiiviitä, että kuohkeuden tuomia ilmakuplia olisi saanut suurennuslasilla etsiä. Vähitellen siirryin leipomaan leipää mutu-tuntumalla. Eli toisinsanoen; taikinaa tehdessä en mittaa jauhoja vaan luotan näppituntumaan. Joo, kyllä; tiedän että leivonnassa painotetaan että onnistumisen takaa se että mittaa ainesosat huolellisesti. Totta monessa asiassa mutta olenkin enemmän sellainen freestyleleipuri! Ei kuitenkaan hätää, kaikkiin resepteihin mitä jaan, tulee ainesten määrät selkeästi ja paljon omia vinkkejä! :) 

PUNAJUURISÄMPYLÄT
300 g punajuurta raastettuna
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäleseitä
n. 9 dl jauhoja (mutu-tuntumalla)
1/2-1 dl hyvää oliiviöljyä

Sekoita 1 desiin jauhoja kuivahiiva, suola ja vehnäleseet. Raasta kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi ja liuota jauho-lese-hiiva seos joukkoon. Lisää jauhoja ja öljyä vuorotellen ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Lisää lopuksi punajuuriraaste ja kohota taikina liinan alla puolisen tuntia tai kunnes taikina on vähintään kaksinkertaistunut. Vaivaa taikinaa runsaasti jauhotetulla alustalla ja muotoile sämpylöiksi. Kohota kertaalleen ja paista n.200-225 asteessa 10-15 min.


1 kommentti:

  1. Oi, kun näytä hyvältä! Tänään minäkin taikoo näitä...

    VastaaPoista