09 marraskuuta 2014

Minttusuklaa moussekakku

Meillä on aina tapana pitää family-meetingejä äidin luona. Meitä on kolme sisarusta, ja kun kaikilla on omat arkiset kiireet ja eriävät työajat jne. on helppo aina sopia päivä että kaikki kokoonnutaan, ja yleensä aina leivon jotain. Tänään herkuteltiin äidin tekemillä suolaisilla täytetyillä letuilla :) Minulla oli kulunella viikolla syntymäpäivät joten tein meille kahvin kaveriksi myös uudistettuja pasteijoita ja pöllökakun. Joskus inspiraatio tulee ihan pienistä asioista, tänää sen lähteinä oli Pöllökakkuvuoka ja  mintunmakuinen Lattejuoma. Olen aina ollut aivan hulluna kaikkeen minttuiseen ja niinpä päädyin tekemään minttusuklaa moussekakun :)

Pöllövuoka on lahja ystävältä ja pakkohan se oli ottaa koekäyttöön. Noh, jos ensin kertoisin pienen tarinan miksi kakkuni on hieman epäsiistin näköinen... Tein ensin vain puolikkaan taikinan ja kaadoin vuokaan. No enhän mitenkään ottanut huomioon että vuoka sisältää syvennyksiä, ja vaikka se pieneltä näyttikin, oli taikinamäärä aivan liian vähän ja hyvä kun puolilleen täyttyi.. ei paniikkia, uuniin vaan! :) Juu ei kohonnut pintaan asti ei.... Varasuunnitelma käyttöön: tein uuden puolikkaan taikinan,paistoin levypohjaksi ja muotoilin vuoan ääriviivojen mukaiseksi.. Valitettavasti ehkä huipuin idea tässä oli kuitenkin se että päätin kaataa moussen vuokaan ja sitten asetin tämän muotoillun pohjan pintaan :D Ei muuta kuin jääkaappiin odottamaan hytkähtämistä. Ja kun oli aika kumota kakku, muistui kakkuvuuan kolojen huomioimisen tärkeys mieleen!!! Höyryllä ja suurellä kärsivällisyydellä säästyi pöllö raukan ulokkeet edes osittain. Myöskään normaalisti kauniisti valuva ganache ei tykännyt kakun muodosta joten loppuviimein päädyin levittämään sen  veitsellä kun se oli hieman jähmeämpää. HUH! Ja tarinan opetus?? Erikoisvuoissa tulen vastaedes aina mittaamaan vetoisuuden. Myöskään en kuohkeaa moussea tule enää koskaan laittamaan pieniä koloja sisältävää vuokaan ja varsinkaan ilman kelmutusta!!!! Ei silti; vuoka on ihana mutta seuraavaksi teen siihen kahvikakun tai sitten vain tarpeeksi paljon kakkutaikinaa :D


Ps. Ja mitä tapahtui ensimmäiselle paistetulle pohjalle? Ystäväni Ulla; kärleks mums blogissaan muistutti hiilijalanjälkien tärkeydestä ja siitä että ruokaa ei saa heittää pois.. Niinpä kakkupohjasta muotoutui pyöreän muotin avulla pieniä leivospohjia pakastettavaksi. Niistä aion tehdä tässä joku päivä pieniä mousseleivoksia :)

Makuna kakku on kokeilemisen arvoinen ja tässä onkin resepti siihen:

Kakku on herkullinen myös ilman moussea,varsinkin kermavaahdon tai jäätelön kanssa tarjottuna. (Tässä tapauksessa kakku saa jäädä hieman tahmeaksi keskeltä joten älä paista liikaa)

Pohja
4 munaa
2,5 dl sokeria
4 dl jauhoja
3/4 dl kaakaojauhoa
2 tl leivijauhetta
vaniljasokeria
120 g voisulaa
2 dl Valio minttulattea
160 g pätkis-suklaata

Sekoita kuivat aineet keskenään.Kuumenna minttulatte kattilassa, nosta pois levyltä ja kaada sekaan rouhitut pätkis-suklaat. Sekoita tasaiseksi ja lisää voisula joukkoon. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele jauho- ja suklaavoi seoksia vuorotellen joukkoon. Kaada vuokaan (n.22 cm) ja paista 175 asteessa n. puoli tuntia. Paistoaika riippuu vuoasta jota käytät, kokeile kakun kypsyys siis tikulla ja peitä pinta paiston aikana.

Minttusuklaamousse
200 g tuorejuustoa
1 prk Jacky-minttusuklaavanukasta
2 dl vispikermaa
100 g minttusuklaata
piparminttuaromia
4 liivatetta
0,5 dl Valio minttulattea

Laita liivatteet likoomaan. Vaahdota tuorejuustoa hetki, lisää joukkoon vanukas ja vispaa kerma vaahdoksi. Rouhi suklaa. Kuumenna minttulatte ja liuota liivatteet siihen. Kaada tuorejuusto-vanukas seokseen hyvin sekoittaen. Kääntele vismikerma joukkoon ja suklaarouhe. Mausta piparminttu aromilla. ( Määrä oman maun mukaan.)

Vinkki!!!Jos teet kakkupohjan perus kakkuvuokaan, jaa se 2-3 osaan ja levitä moussea väleihin. Voit myös tehdä pohjasta matalan (lasangevuoan tyylisessä) ja levittää täytteen kokonaan pohjan päälle juustokakkujen tyyliin.

Suklaaganache
1 1/3 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
1 tl glugoosisiirappia

Kuumenna kerma kattilassa. Ota pois levyltä, lisää rouhittu suklaa ja glugoosi. Sekoita tasaiseksi ja kaada kakun päälle tasaisesti
hieman jäähtyneenä.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti